Coworkingspaces zitten in de lift

Steeds meer en meer ondernemers of werknemers uit de grote steden verkiezen vaak deze optie Coworking-space boven een eigen kantoor. Al heeft een eigen kantoor ook zo zijn pluspunten. Omdat de keuze tussen een coworkingspace of een eigen kantoor niet in een-twee-drie gemaakt is, zetten wij alvast hun sterktes eens naast elkaar.

Startend vs groeiend bedrijf

Beginnende freelancers en startende ondernemers zijn fan van het vrijblijvende karakter van coworkingspaces. Dankzij het maandabonnement en de instapformules neem je zo als starter geen al te groot risico. Je bent er immers even snel weg als dat je er binnenwandelde. Bestaat je bedrijf al uit een paar knappe koppen en ben je van plan op korte termijn nog mensen aan boord te nemen? Dan sla je de coworkingfase beter over en ga je best meteen voor een eigen kantoor. Kies ook meteen een ruimte op de groei, zodat het bedrijf er zich kan settelen en niet al te snel nog eens moet verhuizen.

Budgetvriendelijke vs persoonlijke inrichting

Een gedeelde werkplek is niet alleen vrijblijvend, maar ook budgetvriendelijk. Interessant als je jouw onderneming rendabel wil houden. Je verliest geen tijd en budget aan het aankopen van kantoorbenodigdheden. Al het nodige is meestal aanwezig – van bureaustoelen tot printers, koffiezetapparaten en zelfs projectors. Fijn, als je je klanten vanaf dag één in zo’n professionele omgeving kunt ontvangen. Toch heeft het kiezen van je eigen pand en interieur ook voordelen. Kies je een herenhuis, een havenloods of een ander opvallend pand in een specifieke wijk? Dan zegt dat iets over je bedrijf. Bovendien vul je er alles volgens je eigen smaak in, hang je zo veel kaders aan de muur als je zelf wilt en verander je de accentmuur op eender welk moment. Wedden dat de identiteit van je bedrijf een boost krijgt?

Kruisbestuiving vs concentratie

Elke ondernemer toetst graag ideeën en concepten af bij gelijkgezinden. En waar kan dat nu beter dan in een coworkingspace, waar je experten uit allerlei vakgebieden tegen het lijf loopt. Zeker starters zijn gebaat bij dit biotoop, waar er meer kruisbestuiving plaatsvindt dan in de gemiddelde plantentuin. Al kan het ook een overload aan interactie uitlokken. Wil je je concentreren van de eerste tot de laatste minuut? Dan kies je beter voor een eigen kantoor. Je werkt er zonder al te veel afleiding, dus efficiënter. Schakel je toch graag een paar extra krachten in? Dan is jouw kantoor de ideale plek om samen te komen.

Co working